Užkandis be pasekmių

Orams vis labiau ištrinant iš atminties saulėtas vasaros dienas, nori nenori šaldytuvas pildosi sotesniu maistu. Natūrali kaita mūsų racione yra sąlygota kūno energinių resursų, kuriuos gerokai paalina atvėsę orai. Ne išimtis ir mano namai. Pastebėjau, kad rudenėjant su šeima vis dažniau varstome šaldytuvo duris tarp valgymų. Užkandžiavimas gali būti ir draugas ir priešas, priklausomai nuo to, kokius maisto produktus pasirinksite.

Ne kartą kalbėjau apie tai, kad mūsų šeimoje sumuštiniai tikrai nėra paskutinis pasirinkimas bevarstant šaldytuvą. Tiesa sakant jais lepinamės pakankamai dažnai. Dabar jie tapo dar aktualesni, kai norisi vis sotesnio maisto. Tikriausiai nereikia daug pasakoti apie tai, kad ypač atsargiai reikia rinktis duoną su kuria darotės sumuštinius. 

Duona yra pagrindinis ingredientas, kuris kupinas angliavandenių ir sukelia ilgalaikį arba trumpalaikį sotumą. Neišsiplėsiu apie tai, kad jei sumuštinius dažnai darysimės su saldžia, balta duona, tai po tokios žiemos gali tekti gerokai paplušėti norint grįžti į savo senas formas. 

Nesakau, kad mano namuose nėra tokių duonos gaminių. Taip jų yra, tačiau rinkdamasi duoną, kuri nebus tik vienos dienos užgaida, stengiuosi atlikti savo tyrimą. Man vienas pagrindinių aspektų yra pilno grūdo kepiniai. Stengiuosi rinktis pilno grūdo kepinius, nes jų angliavandeniai yra lėtai įsisavinami, tai reiškia, kad po tokio užkandžio energijos turėsime žymiai ilgesnį laiko tarpą, nei po paprastos duonos.

Skaitome etiketes toliau – cukrus. Pridėtinis cukrus nėra draugas. Tai gali būti labai didelis preišas, jei mes visiškai neseksime jo suvartojamo kiekio. Aš renkuosi duoną, kurioje cukraus kiekis ypatingai mažas. Savo cukrų mieliau susirenkų iš vaisių, be kurių gyventi deja negaliu.

Šiandien ant mano stalo Vilniaus duonos naujovė – visagrūdė duona “Rugelis”. Ją pasirinkau būtent dėl šių dviejų aspektų, kurie svarbūs tiek man, tiek mano šeimynai. Nori jie to ar ne 🙂 

Ruošdama sumuštinius iš tokios duonos daug su kitais ingredientais neeksperimentuoju. Dažniausiai tokiam užkandžiui tarnauja tai, ką randu šaldytuve. Šiuo atveju skanavome sumuštinukus su varške bei vasarą užsišaldytomis uogomis, riešutų sviestu, bananu ir įvairiais riešutais, puikiai tinka ir saldaus pieno varškės sūris, kurį gardinau smulkintais anakardžių riešutais bei lašeliu klevų sirupo. 

Dažnai mėgstu patiekti sumuštinius su avokadu, pomidoru bei šiek tiek mozarellos. Man gaminant maistą svarbiausia, jog visi ingredientai būtų kokybiški ir sveiki. Tokiu būdu net paprasčiausias patiekalas yra skanus.

Tikiuosi įkvėpsiu jūsų šio sekmadienio lėtus pusryčius.

Ingrida

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *